La capa de Sant Martí

By | 16:17 Leave a Comment

  • Que és la Capa de Sant Martí i a qui se li fa entrega

La Capa de Sant Martí va ser instituïda pel Col·lectiu pel Museu Arxiu d'Arenys de Munt com un reconeixement a determinades persones que han destacat per la seva dedicació i generositat cap al poble d'Arenys de Munt dins de l'àmbit cultural. Cada any per Sant Martí es lliura aquesta petita mostra d'artesania en un acte força familiar, alhora que es fa un senzill homenatge a la labor desenvolupada per la persona seleccionada al llarg de la seva vida. El ventall de persones reconegudes ha estat força ampli: escriptors, poetes, artistes, historiadors, músics, geòlegs...






  • La llegenda de la Capa de Sant Martí
La llegenda més famosa entorn de la seva vida succeiria a l'hivern de 337, quan essent Martí a Amiens troba prop de la porta de la ciutat un captaire tremolant de fred, a qui dóna la meitat de la seva capa, car l'altra meitat pertany a l'exèrcit romà que serveix i no se'n pot desprendre. A la nit següent, Crist se li apareix vestit amb la mitja capa i dient als àngels: "Aquí hi ha Martí, el soldat romà que no està batejat: ell m'ha vestit". En desvetllar-se, Martí va trobar que la capa estava sencera i va decidir de batejar-se. Aquesta és l'escena que iconogràficament s'ha preferit per a la seva representació. 

La capa miraculosa es va conservar com a relíquia i va formar part, des d'antic, del tresor dels reis merovingis dels francs, que la portaven a les seves campanyes militars com a amulet. El prevere encarregat de la custòdia de la relíquia (una "cappella" o capa curta) era el "cappellanus"; el terme va donar origen d'una banda a "capella", com a lloc d'oració, per l'oratori on es conservava, i de l'altre, a "capellà", primer com a sacerdot militar i després, com a sacerdot i religiós en general. Segons la llegenda de Soler de Vilardell, Martí un dia passa prop del Castell de Vilardell vestit de mendicant. Quan el senyor tornava amb el pa i l'almoina, Martí havia desaparegut en deixar-li l'Espasa de Vilardell, una espasa de vertut, amb el qual va matar un drac que tenia espantada la gent de la comarca.

Entrada més recent Entrada més antiga Inici

0 comentaris :